אדם חייב לדווח על עסקה במקרקעין לרשות המיסים. בסיום ההליך, מנהל מיסוי מקרקעין רשאי להוציא צו המחייב כצו של שופט בבית משפט. האם מדובר בסוף פסוק ?
לעיתים, רשות המיסים פועלת בהתאם להנחיות פנימיות ונהלי הרשות. לא אחת, נהלי הרשות אף נוגדות החלטת בית משפט ובפרט כאשר מדובר בהחלטה של בית משפט מחוזי אשר מנחים ואינם מחייבים. אדם רשאי ואף לעיתים חייב למצות את זכויותיו להם הוא זכאי.
שופטי בית המשפט בבתי המשפט המחוזיים, בערר מיסים, הינם שופטים מקצועיים אשר מצויים ברזי דיני המס. חשוב מאוד לעמוד בדרישות הטכניות ובפרט כיום כאשר ההגשה הינה מקוונת. יש להקפיד על המועדים ועל עריכת הערר בהתאם לתקנות.
השגה
לכל אדם שמורה הזכות להגיש השגה מנומקת ולפרט את טיעוניו. הליך ההשגה וההחלטה בהשגה תינתן באמצעות אדם שלא ערך את השומה (הראשונה).
סעיף 87 לחוק קובע מיסוי מקרקעין קובע כי "היה אדם חולק על השומה רשאי הוא לבקש מהמנהל, בהודעת השגה, בכתב, לחזור ולעיין ולשנות את השומה; בקשה כאמור תפרש את הנימוקים להשגה על השומה, את סכום המס הנובע מהם ואת דרך חישובו (להלן – סכום המס שאינו שנוי במחלוקת), ותוגש בתוך 30 ימים מיום שנמסרה לו הודעת השומה; הוכח להנחת דעתו של המנהל שהאדם החולק על השומה היה מנוע מלהגיש את הבקשה בתוך המועד האמור משום שנעדר מן הארץ או היה חולה או מכל סיבה סבירה אחרת, רשאי הוא להאריך את המועד ככל שנראה סביר לפי הנסיבות."
המנהל ייתן למשיג את החלטתו המנומקת בכתב בתוך שמונה חודשים מיום שנמסרה לו הודעת ההשגה.
לא יחליט המנהל לדחות את ההשגה, כולה או חלקה, בלי שניתנה למשיג הזדמנות סבירה להשמיע את טענותיו.
ערר
היה ולאחר הדיון בהשגה החליט המנהל שלא לקבל את שומתו של חיים ולא הצליחו הצדדים להגיע להסכם שומה, חיים רשאי להגיש ערר לבית המשפט.
סעיף 88 לחוק קובע כי "הרואה עצמו מקופח בהחלטת המנהל רשאי, תוך שלושים יום מיום שנמסרה לו ההחלטה, לערור עליה לפני ועדת ערר, ובין היתר לערור על כל החלטה של המנהל בהשתמשו בשיקול הדעת הניתן לו בחוק זה".
ו"ע 66384-08-22 לדלסקי
האם ניתן להגיש ערר לאחר תום 30 הימים ? נקודת המוצא היא כי על בעל דין לקיים את המועדים הקבועים בחוק. יחד עם זאת, ניתן להאריך מועד בהתקיים "טעם מיוחד". בית משפט עליון קבע בעניין "טעמים מיוחדים" כי יש לבחון את נסיבות האיחור ביחס לסיכוי של ההליך. כלומר, קיימת חשיבות לאפשרות ההצלחה בערעור כחלק ממכלול השיקולים לקבלת האיחור. האם קיימות נסיבות חיצוניות שאינן בשליטת המערער ? האם הבקשה להארכת מועד הוגשה בתוך המועד החוקי להגשה ?
עוד נקבע כי איחור הנעוץ בסיבות הקשורות במערער או בבא כוחו, כגון טעות, אינו מהווה "טעם מיוחד".
לסיכום
זכות המוכר להציג את עמדתו ובמידת הצורך לערער על שומת המנהל. ישנם מספר הליכים, לרבות בקשה לתיקון שומה, אותה ניתן להגיש תוך 4 שנים. חשוב מאוד להקפיד על הפרוצדורה של ההליך, כאשר התקנות החדשות קובעות במפורש כיצד יש להגיש ערר.
מומלץ מאוד למצות את הזכויות הקבועות בחוק ולא לקבל את שומת המנהל "כזה ראה וקדש". לא אחת, פתיחת הליך ערר יביא את הצדדים להגיע לפשרה, חלף המתנה להכרעת בית המשפט.
האמור ברשימה לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם.
Commentaires